Sunday, December 22, 2013

Makanan

Assalam & Salam 1Malaysia..

aku kembali bersiaran lagi setelah lame menganyam sarang labah labah di blog nie..

ssh betol nk carik idea mengarang ayat sekarang.. aku tabik la sape blh update blog hari2 tanpa ketandusan idea..

tp, cer bagi kl aku bercakap.. semua cakap aku jenis melalut doplohpatjam.. (T____T)

so, hari nie mak datin cuti.. infact, the whole week dia cuti.. steady la bos!! sbb dia cuti, aku malas la nk cuti kan.. buat aper cuti time bos tade.. betol tak??

dia masuk keje nnt, baru aku cuti.. hahaha.. bekerja kene bijak.. *puih*

eyh, balik pada tajuk N3.. Makanan.. tue ajer la yg aku suke.. tgk badan la kan.. taff gile tue..  ;p

aku dh tk igt bile aku masak or beli makanan nie semua.. so, pictures adalah random dan tidak mengikut tarikh..



nie herman dapat dari kedutaan switzerland.. swiss choc.. mmg mewah choc dia..

nampak tak yg aku bulatkan tue?? tue fav aku of all.. rase dia sgt rich okeh.. manis2 pahit gitu.. ader 3 ketul, 3-3 tue aku habiskan.. tk tinggal sket pn dkt herman.. *durhaka*

sori syg! and yg lain tue, mcm manis sket..



hujung bulan 11 hari tue, opis aku buat teambuilding dtk Pangkor, Perak.. so, utk ke pangkor tue, kene parking kete or bas dkt lumut.. and as we all know, lumut adalah sorga bagi ikan bilis and ikan kering segala kan.. gile cantik kot ikan bilis dia..

so, of cos la sambil menyelam minum air kan.. gile ikan bilis cantik2 depan mata, kau tgk ajer.. nehi kabhi nehi..

menyawan aku dkt sane.. berpeket peket ikan bilis aku borong.. ikan masin lagi.. pastu jumper sotong nie.. sotong yg kecik2 tue tapi dia keringkan..

budak yg jual tue kate, sotong nie blh makan cenggitu ajer and rasa dia masin-masin sket.. mcm makan snek la.. tp, tk gamak aku nk makan aih.. kembang plk tekak aku nengok budak tue makan.. hahahah

so, beli sket ajer.. jgn kan tidak.. kene la dlm RM4.00.. ok la.. skadar nk merasa.. kl sedap, nnt bile balik kampung, aku beli la lagi.. bkn jauh naw pn lumut dgn rumah opah aku.. ;)

tp, bile aku masak, aku tk berkenan rasa dia.. hurm rase dia tk fresh.. tk sedap.. keeee sebab aku punyer sambal tak sedap?? hahah tp aku yakin sotong tue yg tk sedap.. lain kali tanak beli la!!! lg pn, aku geli sket bile tepikir nk makan sotong nie, kene makan seketul seketul, termasuk dgn isi perut + mata dia skali..

erkkk (*_*)


bile aku masak bubur nasik, tue adalah tanda2 aku kehabisan idea nk masak aper.. so bubur adalah senang.. campak carot, goreng ikan masin, jalannnnn..

nasib herman pun suka makan bubur nasik.. eyh, agak2 kl aku masak bubur nasik tetiap hari, kejam tak???

sket tips.. tp aku sure ramai yg dh tau.. kl nk cepat bubur masak cepat hancur, rendam dl beras semalaman.. mmg cepat hancur... lg satu, masak guna whisk.. jgn guna senduk.. whisk tue akan bantu utk menghancurkan lagi bubur nasik tue..

sekian tips dari mak incik..


lime yogurt smoothie.. kembang kembang rahang aku.. merembes rembes air liur aku masa order air nie.. nasib dapat dikawal.. kl tak, malu jer.. berdiri dkt kaunter dgn ailio berjejeh jejeh.. OMG horror!!!


ader satu time, aku sgt fanatik dgn nutella.. oih, tk makan nasik tak pe.. tahan aku membelasah nutella nie tanpa rasa jemu dn tanpa rasa bersalah.. nutella nie manis okeh.. makan dgn cream crackers ajer pon.. ader org makan dgn roti.. tp aku tk gemor sket.. makan dgn biskot la baru krup krap krup krap bunyi dia..

tp skang kefanatikan dh benti.. dh beralih kasih, maka nutella ader atas rak terbiar layu tk berusik.. maafkan aku nutella.. ;p



skang nie, aku tgh menggila makan salad.. nampak nyer semangat kamben telah merasuki diri ini..

kl kamben tgk aku pn dia kagum.. aku lg byk makan sayor dr dia sendiri.. *belagak*

home made ajer pn.. aku potong crunchie salad, potong ceri tomato, sagat carrot, potong celery, rebus telo, grilled breast chicken dl, 5 minit, tabur 1000 island sos, siap!!!

meh mak incik nk bagi tips lagi : utk dptkan chicken breast yg juicy, jgn masak ayam tue terlalu lama.. dlm 10 minit saje.. janji dia tk mentah.. kl over cook, isi dada ayam akan jadi keras.. tk dap!!

utk marinate dada ayam, aku guna sos tiram, kicap manis, sos bbq, garam sket and english herbs (oregano, thyme, rosemary, basil, black pepper).. tp kl korang tade english herbs tue, ganti dgn crushed garlic pn ok dh..

tp, kl korang malas ya rabbi nk sedia kan nie, ader jalan penyelesaian nyer..


ko beli jer dik non!! baru RM5.50 sebekas beb.. dlm nie dia dh provide kruton dgn 1000 island sos.. senang.. tggl tuang ajer..



sambal ikan bilis + kentang + cili padi tumbuk.. nie antara herman punyer feveret.. kl masak yg nie, jgn masak lauk lain.. nnt dia konfius nk makan yg mane..

ntah ape ape ntah.. makan pn nk konfius.. contohi aku.. tibai ajer semua.. (^_^)..

tp nie pedas menyengat gua cakap lu.. bepeloh peloh aku nengok herman makan.. tp habis jer.. hehehe


ader orang teringin nak makan ayam masak merah hari tue..

BAIK LA KANDA.. DINDA MASAK KHAS UNTUK KANDA..


choc raspberyy bavarois.. rasa dia masam2 manis.. based is choc cake.. atas tue mcm raspberry mousse tp pejal sket.. aku bagi 7/10 utk dessert nie..

mane nk dapat?? pegi serbu PADI HOUSE, PRESINT 4, PUTRAJAYA..


nasik lemak is always jadi makanan mengelat untuk aku... sbb aper?? sbb aku kl masak nasik lemak, aku akan masak banyak.. dr pagi smp ke petang or ke malam makan nasik lemak ajer.. cume lauk dia aku tukar tukar.. kl pagi, aku bg lauk udang, petang or malam kang, aku bagi lauk ayam pulop..

cerdik tk mak incik????


cekodok pisang setelah lame aku tk mencekodokkan diri.. sbb nyer, last cekodok yg aku masak, pegi meletop dlm kuali.. kaw kaw punyer meletop!

berparut okeh tangan aku smp skang.. terus fobia.. berbulan2 jgk aku benti buat cekodok pisang.. tp hr tue ader pisang lebey, tatau nk masak aper.. nk buat bubur, herman kureng sket.. so, tawakal ajer la.. buat jugak cekodok..

tp nerves gile ok.. hahaha rasa mcm bodoh plk takot dgn cekodok pisang.. but alhamdulillah, tk meletop..


9 disember hari tue, genap umur herman 34 tahun.. alhamdulillah tuhan panjangkan umur dia.. semoga tuhan sentiasa melindungi intan payung pujaan hati aku yg sorang tue..

kek nie, gile klasik kan??? nie mak aku yg beli... dia kate boring asik makan kek yg same ajer every year.. tk choc cake, fruits royal cake.. tue ajer.. dia kate nk beli kek lain sket tis time..

mmg lain betul kek nyer.. dh mcm kek kawin plk renda renda cenggitu.. hahaha.. tp aku suke jer.. sedap jer.. sbb on a cake, aku suke cream dia.. lg byk cream dia, lg aku suke!


nie plk kek yg aku beli utk celebrate berdua ajer.. choc mousse cake.. sedap uhols.. nk mcm kedekut kan beli kek besor tue.. tp jgn tamak.. kek yg mak aku beli tue pun, ader sekerat biji lagi dlm peti ais..

too  much cakes inside ur fridge, is not gud.. bukak tutup bukak tutup ajer kerje nyer kang peti ais aku..

ouh, mind the senyum kepit si herman tue.. dia mmg suke merosakkan gambar aku..


haaaa... nie kelmarin punyer cerita.. back to my frozen food system.. dl aku buat frozen food sbb opis aku dkt PJ.. rumah dkt putrajaya.. travelling time tue lame.. kekadang dkt pukul 7pm baru smp rumah.. frozen food sgt membantu..

wiken, aku masak byk2 lauk utk difrozen kan.. but since sekarang, rumah just 10 minit jer dari opis, aku tk buat dh frozen food.. cume lately nie, aku kerap balik lmbt.. so, memfrozen balik la aku jawab nyer.. ;)

paru tue aku rebus dl.. esok2 kl herman nk paru goreng ker, tinggal lumur kunyit dgn garam.. and goreng.. makan panas2 sedap!


nie lunch kelmarin.. herman tade.. ride pegi krabi.. tgglkan aku sorang.. abam kejam!! abam kejam!! abam kejam!!

since dia tade, aku  malas masak.. just korek ajer aper yg ader dlm peti ais.. janji kenyang..

and last but not least,


pretzels original flavour.. gile sedaaaapppppppppppp.. stakat nie dh 2 paket aku bedal sorang.. rasa dia??? salty salty sket.. tp herman and kenkawan aku semua tk suke sbb tawar kate nyer..

bagus. jimat pretzels aku.. hahaha

ok la.. tue ajer gmbr makanan yg dpt aku persembahkan.. semoga korang terliur..

k, bai.

No comments:

Post a Comment