Monday, December 30, 2013

Kuih Cara Manis Nyer Dierrrr..

Assalam and Salam 1Malaysia..

saya bersiaran kembali.. telebih rajin pulop.

bos ader tp keje tade. tk pe. tulis blog pn nmpk mcm kite ader keje jgk. nmpk mcm sibuk padahal buat buat sibuk..

bijak aku nie.

smlm ader family meting dkt rumah opah aku.. mcm biasa, potluck kekdah nyer.. buat pn tea time.. so tkyah la buat bersungguh sungguh mcm 100 org makan..

sorang sket bawak, lame lame jadi belambak atas meja makan.

puas aku perah otak nk masak aper.. nk bawak bubur, mcm dh selalu sgt.. nk buat donat, tk terasa mcm nk menguli.. nk buat dadih, mix fruit tade.. tk thrill la makan dadih kosong.. letak mix fruit or dadih la baru best..

nk buat agar-agar, serbuk milo plk tk cukup.. sggh dugaan kali ini.. lg dugaan bile malas nk keluar membeli brg yg tak ader tue.. gile nk mamps punyer malas.

suruh herman?? tk yah la.. buat sakit tekak ajer belawan cakap dgn dia.

tetiba aku tepikir aku ader acuan kuih cara.. hoihh setahun lebih simpan buat tokan. beli tp tk pakai.. hajat di hati nk buat cara belauk. tp daging cincang tade. sori, cancel..

try gugel resepi cara manis.. ewah ewah ewahhhh.. senang ajer rupe nyer.. intai intai barang, semua ader.. chanteksssss...


ewah! nmpk tue price tag???  suci murni acuan aku nie.. tp lepas pakai, gile comot.. haha kasihan..


tutup nk bagi kuih cara masak atas bawah..



dh jadi uholsss.. sedap.. bukan aku cakap.. tp family aku yg cakap.. herman pn cakap sedap jugak.. tp komen dia ader sket menjurus kepada kekurang hasaman..

KUIH CARA AWAK MMG SEDAP.. TP KENAPA NIPIS?? TK PUAS KUNYAH.. KEDEKUT GILE.. MASAK MCM ORANG MENIAGA

**bini : cebik cebik muke*

yer la.. lain kali ai masak smp membuak buak kuar acuan..

meh sini aku share resepi yg aku gugel.. terima kasih pada tuan punyer resepi.. saya guna yer resepi awak.. mmg sedap dn  lembut ajer even dh sejuk.. :)

bahan A (utk blend smp sebati)

1 1/2 air daun pandan (blend siap2 dn tapis)
1 biji telo
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan pekat
3 sudu besar minyak masak
sedikit garam
pewarna hijau

bahan B (utk inti)
Gula kasar *aku taruk 1/4 sudu kecik

bahan C (utk dioles pada acuan supaya kuih cara tk melekat)
minyak masak
daun padan *aku pakai kitchen towel ajer sbb tk mudah hancur*

cara:

  • sapu minyak pada permukaan acuan.. tp jgn smp minyak bertakung dlm tue.. dn panaskan acuan
  • tuangkan bancuhan kuih cara dlm acuan.. taruk la 3/4 acuan. aku kedekut, taruk separuh ajer.. haha (gambar 1st)
  • biar dlm 30 saat, masukkan gula dkt tengah2 bancuhan.. tutup acuan guna tudung periuk.. aku blasah guna penutup mangkuk claypot.. (gambar 2nd)
  • biar dia masak atas bawah.. tanda dia dh masak bile warna hijau tue dh semakin memekat.. or warna dh gelap sket..
  • angkat.. aku guna lidi utk keluarkan kuih dr acuan.. bole la dipasang2 (gambar 3rd)
  • siap utk dingap!

simple kan??? aku amat menyarankan korang terai resepi nie sbb mmg sedap *lapailio

tue jer..

k bai.

No comments:

Post a Comment