Sunday, October 27, 2013

Sup Tulang My Style

Assalam & Salam 1Malaysia..

ihols dtg lg uholsss..

saje nk share resepi sup tulang buatan sendiri..


sup tulang buatan sendiri.. jom tgk.. same tk mcm korang masak??


rebus dulu daging utk bagi empuk.. aku slalu rebus dlm 2 - 3 jam sblm diperasakan.. rebus kosong ajer dgn sket halia yg diketuk.. to get rid bau hanyir daging..
 

bile daging dh empuk, dh boleh diperasakan jadi sup.. tumis darat bahan2 dkt atas.. bawang, halia, bawang putih, serai, sup bunjut, kayu manis, bunga lawang dgn biji pelaga..

aku tumis dgn minyak yg sket.. cukup skadar nk tumis.. tk blh byk naw minyak sbb lemak pada daging pn akan buatkan sup berminyak..

sape yg tatau tumis darat tue ape, tumis darat tue kite tumis dlm satu periuk lain, bile dh garing, tuangkan dalam periuk sup..


bile dh garing, campur bahan tumis dlm periuk.. masukkan skali minyak tumisan tadi.. tue pasal aku kate, jgn guna minyak banyak..



taruk serbuk lada hitam dgn serbuk lada sulah..



serbuk sup.. amik dalam 1 - 1 1/2 sudu and bancuh dgn air.. tk kire la air sejuk ke air panas.. janji bancuh dl.. sbb kl ko tuang serbuk2 msk dlm kuali, nnt dia berketul ketul..


1/2 kiub kiub pati daging..


pada sapa yg suka pedas, blh titikkan cili api, campak dlm periuk.. nk lagi pedas, boh la banyak2.. aku taruk 2 biji jer sbb herman suke hirup sup dia.. kang kl taruk banyak, skali member terhirup cili skali, mampos gua nk menjawab.. ;)

lgpn lidah dia manja.. tk blh pedas sgt.. spoil mood makan kate nyer..


masukkan sayur.. nie ajer sayur yg ader dkt rumah aku.. sggh kasihan..

pastu biar sup reneh utk lembutkan sayur.. perasa dgn garam smp sedap dkt anak tekak kau..



jgn lupe taruk daun sup.. kl ader daun bawang pn lg bagus.. baru la ader kick.. maka, dh siap la sup daging ai..



tabur sket bawang goreng.. uihhhh dap dap dapppppp.. kiteorg hirup nie ajer smlm.. tk yah nasik pn.. konyang jugak!


mangkuk sup herman yg penuh dgn bawang goreng.. over!

ok tue jer.. same tk dgn cara korang masak???

k, bai!

No comments:

Post a Comment