Sunday, October 20, 2013

Bihun Singapore

Assalam & Salam 1Malaysia

hari nie rase nk share resepi.. bihun singapore..

lately nie tergila gilakan bihun singapore.. dl, kl bihun warna merah.. asal bihun warna merah..

lama lama mak bosan!! mak tuko selera..


bahan2 dia simple ajer.. masak pn tk lame..

nie aku masak utk 2 org makan.. bihun tue tk la smp sepeket..

bahan2:

2 biji bawang merah (aku pakai bawang beso tp saiz kecik)
4 biji bawang putih
1 sudu kecik bijik lada hitam (kl nk pakai yg dh siap kisar pn ok gak tp rase lada tue kureng la sket)

* semua bahan nie DITUMBUK..

bihun (rendam dlm air suam)
dada ayam (potong dadu)
1/2 kiub ayam
serbuk lada sulah
carrot
sket air
garam utk rasa

cara:

*  tumis semua bahan tumbuk
* dh naik bau, masukkan ayam + serbuk lada sulah + kiub pati ayam + garam
* masukkan carrot..
* masukkan bihun.. kl kering sgt, tambah air sket.. just utk lembutkan bihun saje..

kl nk taruk telo, buat scramble egg siap siap.. bile bihun dh nk siap, campakkan telo dlm bihun dn gaul sebati..

dh siap bihun kau..



makan pulak dgn cili potong.. amboiii.. nyengat lidah..

slamat mencuba..

k, bai!

No comments:

Post a Comment