Assalam & Salam 1Malaysia
petang ahad, terasa mcm nk makan bubur.. nk buat pengat, pisang tade.. nk buat bubur gandum, gandum tade.. terasa sadis hidup ini..
pandang rak tepung, nmpk beras pulut.. terus teringat bubur candil.. ader jgk baca satu belog nie, dia rajin buat bubur candil.. ader org panggil puteri mandi..
1st nk time buat nih.. terus capai tab, gugel resepi.. dh gugel semua, tgk barang hmpir semua ade kecuali sago.. tk pe.. sago tk penting.. yg pnting candil tue.. nk buat candil, kene ader tepung pulut.. tepung pulut aku ader stengah peket..
chantekkkkkksssss lah!!!
bagi yg nk resepi, meh aku tepek dkt sini..tp nie style aku ler yekkk.. mebi korang boleh gugel utk dptkan resepi or cara masak yg lain..
UNTUK CANDIL
tepung setengah cawan
garam sket
air utk menguli
pewarna (sukahati nk brape byk warna)
air utk merebus candil (sementera nk menguli, didihkan dl air.. by the time nk mengentel, air dh cntik mengelegak)
air sejuk utk rendam candil
cara buat : campur tepung dgn garam, uli dgn air.. dh siap uli, taruk pewarna dn uli balik bagi warna sebati.. bile air dh mengelegak, gentel candil bentuk bulat kecik2, comel lote..
bile dh cantik comel lote, campak dlm air yg panas mengelegak tue.. tunggu dia terapung, dn angkat.. tos kan dan rendam dlm air sejuk plk.. tujuan dia tanak candil melekat antara satu sama lain..
nie rupe candil yg dh siap.. kene rendam dlm air sejuk.. kl warna warni lagi cantik.. tp apekan daya..
rumah aku ade pewarna hijau ajer.. maka, redho la..
UNTUK KUAH PENGAT
santan (aku pakai santan kotak ayam brand yg kecik tue ajer)
gula merah (optional - ikot suke nk manis mane)
gula (ikot suke tahap manis korang)
daun pandan
sket garam
cara buat: kl nk buat kuah taruk gula merah, kene masak gula merah tue dulu.. bile gula merah dh cair/ didih, tapiskan dlm bekas asing..
campur santan + tapisan gula merah + daun pandan.. tgg didih.. tp kene kacau selalu utk elak santan pecah.. kendian, rasa.. kl tk cukup manis, tambah gula biasa.. tambah ikot tahap kemanisan korang..
bile dh didih santan tue, masukkan candil.. masak kejap dlm 5 minit.. kendian blh tutup api.
bile dh didih.. masukkan candil.. tp gegel jgn tanjat okeh sbb saiz dia akan membesar sket...
dh boleh nyekik dh.. next time aku nk buat kuah putih pastu candil tue aku nk buat warna warni.. baru meriah beb!!
tp ader satu citer sadis.. aku dh siap uli semua candil tue, baru tingat garam tk masuk..
cheh! dh la tawar jadik nyer candil aku.. (T____________T)
hahahahaha.. tp bile ko makan time baru kuar peti ais, sedap jer.. laju jer sodok masuk mulut..
so, sesapa nk cuba, silakan..
k, bai!
No comments:
Post a Comment